CERITE SANG BEBULU

abDi jaman pini ade kisah jeme 7 behading. 7 behading ini betine gale alias puteri gale. Jeme 7 behading ni idup dengan umak dan ubaknye di sebutek dusun.

Lanjut cerite ubak wan umak jeme 7 behading ni bidapan. Lah banyak ubat dienjokkan tapi dek hadu-hadu sakitnye. Tambah lame tambah parah sakit jeme due laki bini ni.

Tibe-tibe ade petunjuk yang nganjurkan ubat sakit jeme tue ke 7 puteri ni adelah tempoyak . Uji jeme yang ngubati ubak dan umak 7 puteri ni. Kamu hang tujoh ni cukah salah suhang pegilah nontot ubat untuk jeme tue kamu ni. Au kemane kami nak cakah ubat tu kate ke 7 puteri ni. Ade badah ubat tu ade di ujung dusun kite ni lah tepatnye di humah sang bebulu kate jeme yang ngenjuk tau tu.

Sambil saling ajungkan ke 7 puteri ni dekde katek yang galak ke badah sang bebulu tu alhasil ade kesepakatan puteri yang pertame(anak pertame) yang cukah galak pegi ke humah sang bebulu.

Singkat kate lah sampai di humah sang bebulu puteri pertame ni langsung di sambut oleh sang bebulu karne ngatek jeme lain di punduk/humah sang bebulu kecuali sang bebulu tulah. Ase teggagau/tekanjat puteri nginaki ade jeme besak itam mane badannye bebulu pule. Dengan gayanye dewek sang bebulu marak ke puteri pertame. Ai ade pedie uji sang bebulu dengan puteri pertame ni. Ngape ngan datang ke badah ku katenye agi. Sambel ase agak takut-takutan puteri pertame ni ngumung sambil tebata-bata alias gugup. Au maksud aku ke sini uji puteri pertame aku nak berasan tempoyak. O o o mudah lah itu uji sang bebulu. Uji puteri pertame agi tempoyak tu untuk ubat sakit umak wan ubak ku. Umak wan ubak ni lah lame bidapan tapi belum hadu-hadu nah ade yang ngenjok tau ubatnye makankan tempoyak make die hadu. Gampang lah itu uji sang bebulu. Tapi ade syaratnye uji sang bebulu agi. Pedie syaratnye tu kate puteri pertame. Makini uji sang bebulu syaratnye ngan ku enjuk secanting tempoyak tapi ngan galak jadi japoan ku. Kalu ngan ku enjok sekilu tempoyak ngan harus galak ku jadikan bini. Ini syarat yang mutlak uji sang bebulu. memang lah ase genyek/jijik dengan sang bebulu ni make minta syarat yang telalu behat pule dalam ati puteri pertame ni. Langsung puteri pertame balek belakang sambil ngumung kasar. Maaf  kian jangankan jadi bini ngan jadi japoan kian aku dek galak uji puteri sambil kuat-kuat die ngumung dengan sang bebulu. Au sude ame ngan dek galak jadi ngan dek buleh pedie-pedie ndai aku uji sang bebulu pule.

Sambil mehase kesal puteri pertame ni langsung balek ninggalkan humah sang bebulu dek katek kundangan pedie-pedie.

Lah sampai di humahnye langsung ngadap ke umak wan ubaknye. Puteri pertame lansung becerite kegagalannye ndapatkan tempoyak untuk ubat umak ubaknye ni. Au dek ngape ngan jadi japoan sang bebulu atau ngan jadi bini sang bebulu yang penting ngan dapat tempoyak make sakit umak wan ubak ni hadu kate uamk wan ubak puteri ni. maaf nian mak bak uji puteri aku jijik nian dengan sang bebulu tu mane badannye besak itam bebulu-bebulu wan beembau busok pule. Pokoknye jahat-jahat nian umpatan puteri pertame dengan sang bebulu tu. Aku dek sanggup uji puteri pertame tu lagi. Sambil nangis jeme due belaki bini tu bekate sampai ati ngan puteri dek galak nulung jeme tue ngan. Ndai mane ngan asalnye kalu bukan ndai umak wan ubak ni lah. Mpok jeme tue puteri ni nangis sambil memelas puteri pertame dek peduli die langsung pegi makitu kian ninggalkan umak wan ubaknye.

Tapi jeme tue due belaki bini ni dek putus asa. Gisoknye die manggil puteri keduenye. Langsung saje umak wan ubak puteri ni ngajongkan puteri kedue ke badah sang bebulu untuk minta tempoyak. Dengan ase agak kesal pule puteri kedue berangkat ke badah sang bebulu. Sampai di sane puteri kedue langsung disambut ramah oleh sang bebulu. Same cak ayuknye puteri kedue tegaggau pule die nginak sang bebulu. Sambil gugup puteri kedue ngumungkan maksud die ke sini. Aku ni nak minta tempoyak untuk ubat umak wan ubak ku uji puteri kedue. Gampang lah itu uji sang bebulu. Same lok ayuk ngan mahi cuma ade syaratnye. Kalu ngan ku enjok secanting tempoyak ngan ku jadikan japoan ku, kalu ngan ku enjok sekilu tempoyak ngan ku jadikan bini ku. Langsung kontan marah puteri kedue ni. Same cak ayuknye mahi dengan ngumung sekuat-kuatnye wan sekasar-kasarnye puteri kedue ni ngatei sang bebulu awak lah jahat, bebulu-bulu pule badan kamah gale. Biarlah aku dek buleh tempoyak mane kan sudi aku jadi japoan ngan apelagi nak jadi bini ngan uji puteri kedue pule.

Alhasil dengan hasil yang nihil puteri kedue pun gagal ngundang tempoyak balek untuk ubat umak wan ubaknye.

Namun walau dengan kegagalan puteri yang keduenye. Jeme due belaki bini ni belum putus asa. Die mengutus puterinye yang ketige ke humah sang bebulu. Tapi lagi-lagi gagal puteri ketige ndapatkan tempoyak.

Puteri keempat di ajongkan pule tapi same dek katek bulehannye. Puteri yang kelime makitu pule dengan marah-marah lok ayuk-ayuknye die kesal dengan sang bebulu. Puteri keenam same saje  kesal die, apelagi die masih mude wan cinde pule beda wan ayuk-ayuknye lah mulai kinaan tue.

Singkat cerite puteri yang bungsu atau puteri yang ketujoh diajongkan pegi ke humah sang bebulu. Sampai di humah sang bebulu puteri bungsu pun disambut dengan keramahan oleh sang bebulu. Anye puteri bungsu beda nggok ke 6 ayuknye die mehase injik disambut dengan ramah oleh sang bebulu. Masuklah uji sang bebulu pedie rasan ngan datang ke pundukku ni uji sang bebulu pule. Au aku nak berasan tempuyak uji puteri bungsu untuk ubat umak wan ubak ku lah lame die bedue bidapan uji jeme nak dimakankan tempoyak make hadu sakitnye tu. Payu ame makitu kate sang bebulu agi ngan ku enjok secanting tempoyak tapi ngan ku jadikan japoan ku uji sang bebulu pule, ame ngan nak minta sekilu tempoyak ngan ku jadikan biniku galak dikde ngan puteri bungsu? kate sang bebulu. Ape jawab puteri bungsu jangankan jadi japoan jadi bini ngan aku galak uji puteri bungsu dengan senang ati yang penting umak wan ubak ku semboh ndai sakitnye. Iloklah itu uji sang bebulu pule ini bawelah balek sekulu tempoyak ni gincak suruhlah umak wan ubak ngan makannye ku do’akan gancang sembuh. Terimekaseh banyak uji puteri bungsu.

Dek sempat nak bebasa-basi lame ige sakingkan injiknye puteri bungsu langsung balek nuju humahnye, sampai di humah die langsung nuju ke umak wan ubaknye ngenjokan tempoyak sebagai ubat mujarab untuk penyakit umak wan ubaknye. Cak di jampi saje sude makan tempoyak itu kontan penyakit umak wan ubak 7 puteri ni langsung semboh.

Gisok datanglah Sang Bebulu ke humah Puteri 7 behading ni. Maksud Sang Bebulu dek lain dek bukan nak minta janji Puteri Bungsu yaitu Puteri Bungsu nak dijadikan bini oleh Sang Bebulu. Dengan senang ati Puteri Bungsu menerime lamaran Sang Bebulu. Dek bedak-bedak ke 6 ayuk Puteri Bungsu menghine Puteri Bungsu atas pernikahannye wan Sang Bebulu. Tapi Puteri Bungsu dekde marah,kecik ati atupun nyesalan die malah senang-senang saje. Pendeknye pedie-pedie kian kate-kate dek lemak selalu diumungkan ke 6 ayuk Puteri Bungsu tu kepade Sang bebulu wan Puteri Bungsu.Puteri Bungsu wan Sang Bebulu dekde peduli..

Suatu ahi Sang Bebulu wan Puteri Bungsi mandi ke sungai. Pas dang mandi Puteri Bungsu diajung Sang Bebulu mandi di ulu sedang, Sang bebulu mandi di ulak sungai. Sesaat kemudian Sang Bebulu ngantau Puteri Bungsu. Puteri Bungsu nuleh ke ulak mandian. Tegagau Puteri Bungsu nginak sape yang mantau die karene, di situ ngatek agi Sang Bebulu yang ade bujang besak tinggi mane alap pule. Ini…ini aku uji bujang alap itu. Aku ni Sang Bebulu makini aku lah telepas ndai kutukan. Selame ini aku di kutuk jeme yang iri dengan ku. Tapi jeme itu dulu bekate ame ade gadis cinde yang jatuh cinte atau mencintei ngan uji jeme tu dengan Sang Bebulu make, ngan pacak berubah agi jadi bujang alap.

Singkat kate untuk ngerayekan pernikahan Puteri Bungsu wan Sang Bebulu ni diadekan lah pesta meriah 7 ahi 7 malam. Nginak kealapan, kegagahan Sang Bebulu ke 6 ayuk Puteri Bungsu iri ati. Die uhang kepingin pule nak kawin atau dapat bujang alap yang sealap Sang Bebulu. Tiap ade kesempatan ke 6 ayuk Puteri Bungsu ni merayu, menggoda Sang Bebulu tapi cinte Sang Bebulu cuman sikok yaitu ke Puteri Bungsu tula.

Ahi beganti minggu, minggu beganti bulan, bulan beganti taun. Sang Bebulu wan Puteri Bungsu hidup bahagia dalam membina humah tanggenye. Sedang ke 6 ayuk Puteri Bungsu masing-masing belaki dengan bujang tue yang jahat pule.

Demikian cerite ini. wassalam.

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s